Uudised

Volvo Cars lõpetab diiselautode tootmise juba 2024. aasta alguses

Volvo Cars plaanib 2030. aastaks müüa ainult täiselektrilisi autosid ning 2040. aastaks olla kliimaneutraalne ettevõte. Selline kindel liikumine elektrifitseerimise suunas on äärmiselt ambitsioonikas plaan, mida ükski autotootja ei ole seni teinud.

Eesmärkidele pühendumist rõhutades teatas ettevõte New Yorgi kliimanädalal, et 2024. aasta alguseks lõpetatakse kõikide diiselmootoriga mudelite tootmine. Mõne kuu pärast valmib viimane diiselmootoriga Volvo, tehes Volvo Carsist on ühe esimeste hulgas oleva autotootja, kes selle sammu astub.

Diiselautode tootmise lõpetamine on järjeks eelmisel aastal vastu võetud otsusele lõpetada uute sisepõlemismootorite arendamine ning edaspidi keskendutakse vaid tippkvaliteetsete täiselektriliste preemiumautode tootmisele. 2022. aastal müüdi oma osalus sisepõlemismootoreid arendavas ühisettevõttes Aurobay.

Volvo Carsi tegevjuhi Jim Rowani sõnul on tulevik elektriliste jõuallikate päralt. Elektrimootorid on vaiksed, väiksema vibratsiooni ja hoolduskuludega ning täielikult heitmevabad, vastates klientide kõrgetele ootustele.

Muutuvad väljavaated

Volvo Carsi otsus loobuda täielikult diiselmootoritest 2024. aasta alguseks näitab, kui kiiresti muutub nii autotööstus kui ka klientide nõudlus seoses kliimakriisiga.

Vaid neli aastat tagasi olid diiselmootoriga sõidukid Euroopas ettevõtte peamine müügiartikkel nagu paljudel teistelgi autotootjatel. Enamik 2019. aastal müüdud autodest olid diiselmootoriga, samas kui elektrifitseeritud mudelid alles hakkasid populaarsust koguma.

Nüüdseks on olukord vastupidine. Selle põhjuseks on muutunud turunõudlus, karmimad heitgaasieeskirjad ning keskendumine elektrifitseerimisele. Enamik Volvo Carsi müügist Euroopas koosneb nüüd elektrifitseeritud autodest, mis on kas täiselektrilised või hübriidajamiga.

Vähem diiselautosid tänavatel mõjutab positiivselt ka linnaõhu kvaliteeti. Kuigi diiselmootorid eraldavad vähem süsihappegaasi kui bensiinimootorid, eraldavad nad rohkem lämmastikoksiidi, mille negatiivne mõju õhukvaliteedile on eriti tuntav asustatud piirkondades.

21. 09. 2023